Βιογραφικό

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Η μητέρα μου, Λέλα, ήταν πιανίστα και μου μετέδωσε από πολύ νωρίς την αγάπη της για τη μουσική. Τα ακούσματά μου ήταν ως επί το πλείστον κλασσικά. Ο πατέρας μου, Στέφανος, είχε αρκετά γλαφυρό γράψιμο και μου μετέδωσε γενικά την αγάπη του για τη σωστή χρήση και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας. Ο αδερφός του, Καίσαρ, ήταν λόγιος και ποιητής, που ήταν γνωστός κυρίως κατά το διάστημα 1925-1950. Πιστεύω ότι και τα τρία αυτά άτομα επηρέασαν τη μετέπειτα πορεία μου.

Μετά το σχολείο, πήγα σε σχολή γραμματέων στο Λονδίνο και, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, εργάστηκα ως γραμματεύς στην Αγγλία και την Ελβετία, προτού επιστρέψω στην Ελλάδα το 1972. Τα πρώτα δώδεκα χρόνια εργάστηκα σε μια εταιρία εξυπηρέτησης πελατών (Executive Services Ltd) και, στη συνέχεια, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Κολλέγια Deree-Pierce) επί είκοσι τρία σχεδόν χρόνια, μέχρι τη συνταξιοδότησή μου το 2009. Σε αυτό το διάστημα ασχολήθηκα παράλληλα με ποικίλα ενδιαφέροντα, όπως ξένες γλώσσες, γραφολογία, ψυχολογία και πνευματικότητα, ενώ ταξίδευα συχνά σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Έκανα μαθήματα πιάνου από μικρή ηλικία αλλά και αργότερα, χωρίς όμως ιδιαίτερη πρόοδο, παρά τις παραινέσεις των καθηγητριών μου. Αποφάσισα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου για ανώτερες σπουδές, παρακολουθώντας μαθήματα μουσικολογίας στο Κολλέγιο Deree, από όπου αποφοίτησα με δίπλωμα Bachelor το 2004. Έκανα μαθήματα αρμονίας με τη Βασιλική Κουρμπέτη και τον Σπύρο Μάζη.

Η πρώτη καλλιτεχνική μου ενασχόληση ήταν με την ποίηση στην εφηβεία μου. Μετά τα 35 άρχισα να γράφω διηγήματα και μονόπρακτα, οραματιζόμενη τον εαυτό μου ως συγγραφέα. Τη συγγραφή την ενάλλασσα με περιόδους κατά τις οποίες συνέθετα τραγούδια, που αποτελούσαν για μένα περισσότερο μια έκπληξη παρά μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μολοντούτο, το 2007 αποφάσισα να μαζέψω τα τραγούδια που είχα κατά καιρούς γράψει και να δημιουργήσω το πρώτο μου CD («Χρυσόθεμις»). Η συλλογή εξελίχθηκε σε μιούζικαλ και παρουσιάστηκε ζωντανά στο θέατρο του Κολλεγίου Pierce το 2008.

Παίρνοντας θάρρος από την ανταπόκριση του κόσμου, αποφάσισα να ολοκληρώσω και να παράγω ένα δεύτερο CD, με το Χριστουγεννιάτικο μιούζικαλ που είχα γράψει το 1999 (“Saviour”) – ένα πραγματικά ηράκλειο εγχείρημα. To CD παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2009, με ζωντανά αποσπάσματα, ομιλίες, βίντεο κλιπ και αφηγητή.

Τον Σεπτέμβριο του 2010, κυκλοφόρησε το τρίτο μου CD (“With Eyes to See”), ένας κύκλος τραγουδιών πάνω σε ποίηση του φίλου μου, Jim Young. Το CD παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2011, σε μια ιδιαίτερη βραδιά που ήταν αφιερωμένη σ’ αυτόν.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχω:

  • γράψει, συνθέσει και παρουσιάσει διάφορα τραγούδια μου
  • ολοκληρώσει δέκα συνολικά βιβλία (από τα οποία το ένα μόνο έχει εκδοθεί), που περιλαμβάνουν συλλογές διηγημάτων, ποιημάτων και παραμυθιών στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, μεταφράσεις και άλλα
  • συμμετάσχει σε ερασιτεχνικές θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις ως ηθοποιός – σε έργα δικά μου ή άλλων – και
  • δει να παίζονται κάποια έργα μου, των οποίων έχω γράψει το σενάριο, τα λόγια, τη μουσική ή και όλα μαζί.

Οι δραστηριότητές μου επεκτείνονται μέχρι τη συγγραφή στίχων για τα τραγούδια του νεανικού heavy metal συγκροτήματος “Blood Stone”.

Είμαι τακτικό μέλος του χορωδιακού συνόλου “Athens Singers” (1993-1995 και 2010- ) και υπήρξα αφοσιωμένο μέλος της χορωδίας του Κολλεγίου Deree (1995-2009).

Τα επόμενα σχέδιά μου περιλαμβάνουν ένα παιδικό μιούζικαλ εμπνευσμένο από ένα παραμύθι του Λέο Μπουσκάλια και μια μοντέρνα όπερα βασισμένη στο βιβλίο του Έρμαν Έσσε, «Σιντάρτα».

Όλγα Εμμανουήλ
2012

Υ.Γ.: Στα Αγγλικά, το όνομά μου εμφανίζεται ως ‘Olga Emmanuel’.

| Copyright 2012 | powered by Konnos